Dolar 34,5077
Euro 36,4331
Altın 2.962,75
BİST 9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclise Sunuldu

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclise Sunuldu
26 Haziran 2024 17:36
633

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclise Sunuldu

Öğretmen telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM’ye sunuldu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre:  

Öğretmenlere karşı işlenen suçların cezası yarı oranda artırılacak.  

Yetersiz görülen öğretmenler merkeze çekilerek, geri hizmete alınacak.  

Eğitim fakültesini bitirenler ise öğretmen akademisinde eğitimden geçtikten sonra atanacaklar.

TAM METİN:

MADDE 1- Madde ile öğretmenlerin seçilmelerini, yetiştirilmelerini, atanmalarının, haklarını, ödev ve sorumluluklarının, mesleki gelişimlerini ve meslek içinde ilerlemelerini özel olarak belirlemek ve öğretmenlerin statülerini güçlendirmek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öğretmen, yönetici ve diğer personelin yetiştirilmeleri ve mesleki gelişimlerine yönelik hizmetleri j^rütmek üzere Millî Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri ve teşkilat yapısına ilişkin hususlar düzenlenmektedir.
MADDE 2- Madde ile Kanunun kapsamı belirlenmektedir.
MADDE 3- Madde ile Kanunda geçen bazı ifadelerin tammları yapılmaktadır.
MADDE 4- Madde ile temel ilkeler belirlenmektedir.
MADDE 5- Madde ile öğretmenlerin; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tüm devlet memurları için belirlenen hak, ödev ve sorumluluklarının yanında öğretmenlik mesleğine özgü hak, ödev ve sorumlulukları belirlenerek genel bir çerçeve çizilmektedir.
MADDE 6- Madde ile eğitim kurumu yöneticilerinin eğitim öğretimle ilgili ödev ve sorumlulukları belirlenerek genel bir çerçeve çizilmektedir.


MADDE 7- Madde ile öğretmenliğin genel kültür, Özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olduğu; öğretmen olarak istihdam edileceklerin, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde
yükseköğretim programlarından mezun olan ve Millî Eğitim Akademisi tarafından verilen öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilebileceği yönünde düzenleme yapılarak öğretmenlik mesleği yeterliğine ilişkin genel çerçeve oluşturulmaktadır.
MADDE 8- Madde ile öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitiminin Millî Eğitim
Akademisi tarafından verileceğine; hazırlık eğitiminin Bakanlıkça belirlenen öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşacağına yönelik düzenleme yapılarak, öğretmenlik meslek bilgisi ve özel alan bilgisi başta olmak üzere bir öğretmende bulunması gereken bütün yeterlikler esas alınarak yürütülecek teorik ve uygulamalı dersler yoluyla öğretmen adaylarının en iyi şekilde yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
MADDE 9- Madde ile öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınacaklarda aranacak şartlar belirlenmekte, hazırlık eğitimine alınacakların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan sınavlardan alanlara göre Bakanlıkça belirlenecek sınav puanı üstünlüğüne göre belirleneceğine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 10- Madde ile öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitiminde teorik ve uygulamalı derslerden başanmn belirlenmesine ilişkin kriterler oluşturularak, başarının belirlenmesinde tarafsızlığı ve objektifliği sağlayacak şekilde düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 11- Madde ile Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınanların hangi hâllerde Millî Eğitim Akademisi ile ilişiklerinin kesileceğine yönelik düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 12- Madde ile Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alman öğretmen adaylarına ilişkin disiplin cezalan ile disiplin cezası gerektiren fiil ve davramşlar düzenlenmektedir.
MADDE 13- Madde ile öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınan Öğretmen adaylanna yönelik disiplin kurulu ve disiplin cezalarının uygulanmasına ilişkin hususlar düzenlenmektedir.
MADDE 14- Madde ile Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınanların mali ve sosyal haklan düzenlenmektedir. Hazırlık eğitimine alınan öğretmen adaylanna eğitim süresi boyunca (18.650) gösterge rakamımn memur aylık katsayısı
ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılması öngörülmekte; bunların genel sağlık sigortalısı sayılmalan ile askerlik yükümlülüğü bulunanlann eğitim süresince askerlik hizmetlerinin ertelenmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 15- Madde ile Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitiminde başanlı olanlardan belirlenen şartlan taşıyanların, hazırlık eğitiminin sonunda, teorik derslerde elde edilen başarı notlanmn aritmetik ortalamasının %40’ı ve uygulamalı derslerden elde edilen başarı notlarının artimetik ortalamasmm %60’ımn toplanmasıyla oluşan atamaya esas başan puanı üstünlüğüne göre tercihleri de dikkate alınarak sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilmelerine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 16- Madde ile üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenlerin talepleri hâlinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolanna atanacakları; öğretmen kadrolanna atananların mazerete bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere bir yıl süreyle yer değiştiremeyecekleri ile kadrolu öğretmenliğe atamaya ilişkin diğer hususlar düzenlenerek eğitim öğretimin aksamadan yürütülmesi hedeflenmektedir.


MADDE 17- Madde ile kadrolu öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerine, görev yerlerinin coğrafi durumu, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, görev yaptığı eğitim kurumunun özellikleri, ulaşım şartlan ile hizmet gereklerinin karşılanması hususları göz
Önünde bulundurularak, görev yaptıkları her takvim yılı karşılığında hizmet puam verilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 18- Madde ile öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 19- Madde ile öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinin mesleki
gelişimlerinin planlı, programlı ve bütüncül bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla branş bazlı mesleki gelişim planlarımn hazırlanmasına ve mesleki gelişim faaliyetlerinden tüm öğretmen ve yöneticilerin eşit bir şekilde yararlanmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 20- Madde ile öğretmenlerin, her alandaki değişme ve gelişmeleri izlemeleri, bilgilerini sürekli güncel tutarak bunları yeni nesillere aktarmaları amacıyla, meslek içerisinde kariyer ve liyakat esasına uygun olarak ilerlemeleri ve mesleki gelişimlerinde sürekliliğin sağlanması için kariyer basamaklan oluşturularak, meslek içinde kariyer basamaklarında ilerlemelerine bağlı olarak da özlük haklarımn iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 21- Madde ile eğitim kurumu müdür veya müdür yardımcılığına ilk defa görevlendirileceklerin görevlerini en iyi şekilde yürütebilmeleri amacıyla; yazılı ve/veya sözlü sınav puam üstünlüğüne göre Millî Eğitim Akademisi tarafından yapılacak yönetici yetiştirme
programına alınmalarına, bu program sonunda yapılacak yazılı sınavda başanlı olanların bu sınav sonucu aldıkları puan üstünlüğüne göre eğitim kurumu yöneticiliklerine valiliklerce görevlendirilmelerine yönelik düzenleme yapılmakta, yönetici seçimi ve görevlendirmesinde
kariyer ve liyakat esaslarımn işletilmesi hedeflenmektedir.
MADDE 22- Madde ile özel program ve proje uygulanan eğitim kurumlarında uygulanan program ve proje çalışmalarım amacına ulaştıracak yönetici ve öğretmenlerin seçilebilmesi için bu okullara özel yönetici görevlendirme ve öğretmen atamalarına ilişkin düzenlenme yapılmaktadır.
MADDE 23- Madde ile öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 122 nci maddesi kapsamında başan belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 24- Madde ile öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerine, 657 sayılı Devlet Memurlan Kanununda belirlenen disiplin cezası gerektiren fiil ve hâllerin yanında, öğretmenlik mesleğine özgü fiil ve hâller ile bu fiil ve hâllere uygulanacak disiplin cezaları belirlenmektedir.


MADDE 25- Madde ile öğretmenlik mesleğinin kendine özgü şartlan ve verilen hizmetin hassasiyeti dikkate alınarak, maddede belirtilen suçlardan mahkûm olanlarm, ceza türü ve süresine bakılmaksızın öğretmenliğinin sona ereceğine yönelik düzenleme yapılarak
Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumları ile özel öğretim kurumlarında öğretmenlik yapmalarımn engellenmesi suretiyle öğrencilerin korunması ve öğretmenlik mesleğinin saygınlığımn muhafaza edilmesi hedeflenmektedir.
MADDE 26- Madde ile öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programlan hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek üzere Millî
Eğitim Bakanlığma bağlı Millî Eğitim Akademisi kurulması; gerekli görülen yerlerde Millî Eğitim Akademisi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezleri açılmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 27- Madde ile Millî Eğitim Akademisinin görevleri belirlenmektedir.
MADDE 28- Madde ile Millî Eğitim Akademisinin görev alanına giren konularda.
Bakanlığın ihtiyaç ve genel uygulamalarıyla uyumlu politika ve stratejilerinin belirlenmesi amacıyla bir üst kurul oluşturularak Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulunun, Bakan veya Bakanm uygun göreceği bakan yardımcısımn başkanlığmda Bakanlığm ilgili birimleri ile
Bakanlık dışı ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından belirlenecek üyelerden teşkiline yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 29- Madde ile Akademi Başkanlığının; Akademi Başkam, Akademik Kurul ve hizmet birimlerinden oluşacağı öngörülerek bunların görev ve sorumlulukları belirlenmekte; Akademik Kurulun oluşumuna yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 30- Madde ile Akademi hizmet birimlerinde görevlendirmek ve Akademinin eğitim faaliyetlerini yürütmek üzere 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasıhükümleri çerçevesinde Bakanlıkça eğitim personeli istihdam edilebileceği düzenlenmektedir.
Üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlan ile kamu kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) fıkrası kapsamında görev yapanların bilgi birikimi ve deneyimlerinden yararlanmak amacıyla; bu madde kapsamında sözleşmeli eğitim personeli olarak istihdam
edilebilmelerine ve bu durumda olanların özlük haklarına yönelik düzenleme yapılmaktadır. Ayrıca maddede sözleşmeli eğitim personeli olarak istihdam edilenlerin yararlanacakları ders ücretlerine ilişkin gösterge rakamlan belirlenmektedir.
MADDE 31- Madde ile Akademide, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 38 inci maddesi hükümlerine göre geçici olarak öğretim elemanı görevlendirilebilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Aynca maddede, eğitim personeli dışında Akademinin görev alanına giren eğitimlerde ders vermek üzere görevlendirileceklerin yararlanacakları ders ücretleri
belirlenmektedir.
MADDE 32- Madde ile Millî Eğitim Akademisinin hizmet birimlerinin görev dağılımı. Akademik Kurul ve Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulunun çalışma usul ve esasları ile Millî Eğitim Akademisine yönelik düzenlenen diğer hususlara ilişkin usul ve esasların
yönetmeliklerle belirleneceğine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 33- Madde ile eğitim Öğretimde güven ve huzur ortamının sağlanması ile eğitim çalışanlarımn şiddetten korunması amacıyla; Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlannda yönetici, öğretmen, usta öğretici, yabancı uyruklu öğrencilerin eğitimine yönelik Bakanlık
tarafından yürütülen projelerde öğretici/öğretmen veya rehber danışman; özel öğretim kurumlarında yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğretici olarak görev yapanlar ile Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlan ve özel Öğretim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders
okutanlara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle işlenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 86 ncı maddesi kapsamındaki kasten yaralama, 106 ncı maddesi kapsamındaki tehdit, 125 inci maddesi kapsammdaki hakaret ve 265 inci maddesi kapsamındaki görevi yaptırmamak için direnme suçlarında; ilgili maddelere göre tayin edilecek cezaların yarı oranında artırılması ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 51 inci maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmaması yönünde düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 34- Madde ile Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen öğretmenlerin Akademide eğitime alınması, eğitim
sonrasında ilk denetim ve incelemeyi yapanlar dışındaki Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından yapılan yeni denetim ve inceleme sonucunda da yetersizliği tespit edilenlerin hizmet sınıflarının değiştirilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Bu
düzenlemeyle tüm öğrencilere nitelikli eğitim verilerek eğitimde imkân ve fırsat eşitliğinin sağlanması ve çeşitli nedenlerle görevini yapamayacak hâle gelen öğretmenlerin korunması amaçlanmaktadır.
MADDE 35- Madde ile uygulamada yaşanabilecek tereddütleri gidermek amacıyla; bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinin uygulanacağına yönelik düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 36- Madde ile:
(1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (VI) sayılı cetvelinde. Akademi Başkammn Genel Müdüre; Akademik Kurul üyesinin Talim ve Terbiye Kurulu üyesine denk olacak şekilde özlük haklarının belirlenmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
(2) 33 üncü maddeyle ilişkili olarak eğitim çalışanlannm şiddetten korunması amacıyla 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 100 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında değişildik yapılarak öğretmenlere ve 33 üncü maddede belirlenen eğitim çalışanlarına karşı görevleri
sırasında veya görevleri sebebiyle işlenen kasten yaralama suçu tutuklama sebebi hâline getirilmektedir.
(3) Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınanların
genel sağlık sigortalı sayılmalarına yönelik 5510 sayılı Kanunun 60 mcı maddesinde düzenleme
yapılmaktadır.
(4) 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesinin beşinci fıkrasında değişiklik yapılarak mahallinden sözleşmeli statüde öğretmen istihdammda
üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olma şartı Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenecek üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma olarak düzenlenerek mevcut uygulamaya uyumlu hâle getirilmektedir.
(5) Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alman öğretmen adaylanndan askerlik yükümlülüğü bulunanlarm askerlik hizmetlerinin ertelenebilmesi amacıyla 25/6/2019 sayılı ve 7179 sayılı Askeralma Kanımunun 20 nci maddesinin dördtincü
fıkrasında değişiklik yapılmaktadır.
MADDE 37- Madde ile yürürlükten kaldınlan hükümler düzenlenmektedir.

GEÇİCİ MADDE 1- Madde ile 1/9/2025 tarihine kadar öğretmen atama ve yönetici görevlendirme uygulamalarmm kesintiye uğramamasım teminen yapılacak öğretmen atamalarında ve yönetici görevlendirilmelerinde, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan mevzuat hükümlerinin uygulanması ile Bakanlık Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte iken Kanun ile Millî Eğitim Akademisine verilen görevlerin, anılan Genel Müdürlük tarafından 1/1/2025 tarihine kadar yürütülmesi yönünde düzenleme
yapılmaktadır.
GEÇİCİ MADDE 2- Madde ile Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte aday öğretmen olarak görev yapanlar ile Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 1/9/2025 tarihine kadar aday öğretmen olarak istihdam edileceklerin adaylık sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin Anayasa Mahkemesinin iptal karan da gözetilerek düzenleme yapılmaktadır.
GEÇİCİ MADDE 3- Madde ile Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenlerin, 20 yıllık çalışma süresini tamamlamaları hâlinde doğrudan başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilmeleri yönünde düzenleme yapılmaktadır. Bu düzenlemeyle geçmiş düzenlemelerdeki kontenjan ve benzeri nedenlerle uzman öğretmen veya başöğretmen ünvam alamayanlara hak verilerek uygulamada eşitliğin sağlanması
amaçlanmaktadır.
MADDE 38- Yürürlük maddesidir.
MADDE 39- Yürütme maddesidir.

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Bizi telegramdan takip etmek için tıklayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.