Dolar 34,2867
Euro 37,2083
Altın 2.979,97
BİST 9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 13 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 13 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com
1 Temmuz 2023 02:35
272

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 13 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

 

0
Oluşturuldu Yazan uzmanogretmenim2023

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 13 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 13 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

1 / 10

“Öğretimin bireyselleştirilmesi, öğrenmeye etki eden tüm faktörlerin öğrenci özellikleri çerçevesinde düzenlenmesi olup bireyselleştirilmiş eğitim plânının (BEP) parçası olan düzenlemeleri ve değişiklikleri içerir.”

 

Buna göre, öğretimini öğrencilere göre uyarlamak isteyen bir öğretmen aşağıda belirtilen hangi alanda düzenlemeler yapamaz?

2 / 10

Sınıf ortamındaki ısı, ışık ve gürültü miktarı, renk, büyüklük vb. fizikî özelliklerdir. Sınıf ortamındaki ısının gereğinden fazla ya da az olması öğrenmeyi olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu olumsuz koşullar, öğrencilerin dikkatini öğrenilecek konuya odaklamasını zorlaştırır. Sınıfta bulunan öğrencileri etkileyecek fiziki koşullardan bir diğeri de gürültü miktarıdır. Aynı zamanda sınıfta bulunan sıra, masa, sandalye, yazı tahtası, akıllı tahta, kitaplık, harita gibi sınıf ortamındaki araç-gereçlerin öğrencilere göre düzenlenmesi öğretimleri daha etkili kılabilir.”

 

Buna göre, öğretimini öğrencilere göre uyarlamak isteyen bir öğretmen aşağıda belirtilen hangi alanda düzenlemeler yapmıştır?

3 / 10

Fiziksel düzenlemeler, uygun öğrenme ortamının oluşturulmasına yönelik yapılan düzenlemeleri kapsar. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için yapılacak fiziksel düzenlemeler sınıfın genel fizikî yapısı, araç-gereçlerin düzenlenmesi ve ulaşılabilirlik olarak üç başlık altında toplanabilir. Ulaşılabilirlik, sınıf ortamında gerektiğinde öğrencilerin yerini değiştirmekle sağlanabilirken gerektiğinde ise sınıfta bulunan eşyaların yerini değiştirmekle mümkün olabilir. Bununla birlikte öğrencilerin oturma düzenleri plânlanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar da vardır.”

 

Buna göre Ayşe öğretmenin aşağıdaki hangi uygulamasının yanlış olduğu söylenebilir?

4 / 10

Bu düzenlemeler, sınıfın işleyişiyle ilgili düzenlemeleri içerir. Bu düzenlemeler genel olarak okulun ve öğrencilerin karşılıklı olarak beklentilerini belirlemeyle ilgilidir. Öğretmenler, eğitim-öğretim yılının başında öğrencilere yönelik beklentilerini plânlamalı ve eğitim-öğretim sürecine yönelik plânlarını öğrencilere açıkça ifade etmelidir. Bu kapsamda genel ilkeleri belirleme, sınıf kurallarını tanımlama, sınıf rutinleri oluşturma gibi sınıfın işleyişi ile ilgili düzenlemeler plânlanır ve öğrencilere aktarılır.”

 

Yukarıda sözü edilen öğretim uyarlaması hangisidir?

5 / 10

Sınıf kuralları, sürece yönelik düzenlemeler kapsamında öğrencilerin yapması istenen davranışlardır. Öğrencilerin belirlenen kurallara uyması, öğretimlerin etkili olmasının ön koşulu olarak kabul edilebilir. Her sınıfın kuralı ihtiyaçlar doğrultusunda kendine özgü bir şekilde oluşturulur. Kuralları oluştururken öğrencilerin de sürece dâhil edilmesi önemlidir. Sınıf kuralları oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır.”

Bu kriterlere göre sınıf kuralları oluşturan Murat öğretmen aşağıdaki hangi uygulamada hata yapmıştır?

6 / 10

Genel ilkeler, öğrencilerden yapması istenen davranışları ve yöneticilerin ve öğretmenlerin davranış biçimlerini içerir. Tüm öğrencilere eşit davranmak, saygılı olmak, sorumluluk sahibi olmak, güvenilir, kibar ve üretken olmak gibi davranışlar bunlardan bazılarıdır. Bireylerin içinde bulunduğu ortamlarda kendisinden beklenen rol, sorumluluk ve görevleri bilmesi onları ilgili davranışları yapmaya yönlendirir. Bu sebeple eğitim öğretim döneminin başında genel ilkeler açık ve net bir şekilde ortaya konulmalıdır.”

Sürece yönelik düzenlemelerden olan genel ilkelerle ilgili hangisi söylenemez?

7 / 10

Sınıf iklimi, bir sınıfın sosyal ve psikolojik özellikleri ile ilgilidir. (I)Olumlu sınıf ikliminin öğrenciler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. (II)Bu öğrenciler sınıf ortamında daha rahat, mutlu ve arkadaşça tutumlar gösterirler. (III)Olumlu sınıf iklimine sahip sınıflarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin öğretmenleri ve arkadaşları tarafından kabul oranı yüksek olur. (IV)Olumlu sınıf iklimi oluşturmada öğretmen, her öğrenciye önemli olduğunu hissettirmeli, ders dışı konularda da sohbet etmeli ve özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin bireysel özelliklerine saygı duymalıdır. (V)Böylelikle zaman geçtikçe öğretmenin bu olumlu davranışları sınıftaki öğrenciler tarafından da benimsenir ve uygulanır.”

Sınıf iklimine yönelik düzenlemelerden bahseden yukarıdaki metin anlamlı bir şekilde iki paragrafa bölünmek istendiğinde ikinci paragraf kaç numaralı cümleyle başlatılmalıdır?

8 / 10

“Bu düzenlemeler, iki başlık altında incelenebilir. Bunlardan biri öğretim yöntemlerinin uyarlanması diğeri ise öğrenci gruplarının oluşturulmasıdır.”

Sözü edilen öğretim uyarlaması hangisidir?

9 / 10

“Bu düzenlemeler, öğretimlerin okul çapında öğrenci gereksinimlerine uygun olarak bireyselleştirilmesine yönelik temel uyarlamaları içerir. Bu kapsamda aşağıda belirtilen alanlara yönelik uyarlamalar yapılabilir.

 

  • Yönetici ve öğretmen sorumluluklarında uyarlama
  • Zamanda uyarlama ve düzenleme
  • Ödevlerde uyarlama
  • Sınavlarda uyarlama

 

Buna göre yukarıda sözü edilen öğretim uyarlaması hangisidir?

10 / 10

“Her öğrencinin öğrenme ve bilgiyi işleme hızı aynı değildir. Bu sebeple Ayşe öğretmen, öğretimleri öğrencilerin öğrenme hızına uygun bir şekilde sürdürmekte, öğrencilerin dikkat sürelerini göz önünde bulundurmakta, gerektiğinde öğretimlere kısa aralar vererek tekrar devam etmektedir.”

Buna göre Ayşe öğretmen, işleyişle ilgili düzenlemeler bağlamında hangi öğretim uyarlaması yapmıştır?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

 

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

 

Testleri hazırlayan EYÜP  öğretmenimize teşekkür ederiz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.