Dolar 34,5136
Euro 36,4421
Altın 2.958,50
BİST 9.124,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 15 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 15 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com
1 Temmuz 2023 02:37
422

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 15 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

 

0
Oluşturuldu Yazan uzmanogretmenim2023

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 15 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 15 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

1 / 10

“Özel yetenek konusundaki tanımlar ve kuramlar hatırlanırsa kavramın sadece zekâ puanıyla değil pek çok bileşenle ve gelişim süreciyle ifade edildiği hatırlanacaktır. Dolayısıyla özel yeteneği tanılamak için sadece zekâ puanını ölçme anlayışı da değişmeye mecbur kalmıştır. Bu konuda Clark özel yeteneğin tanılanmasında öğretmenlerin aday gösterme formları, öğrencinin gelişim alanlarına ilişkin öğretmen raporları, öğrencinin aile hayatıyla ve sağlık durumuyla ilgili spesifik durumları içeren öyküsü, akran değerlendirme formları, okul içi ve okul dışı ilgi ve tutum envanterleri, öğrencinin çalışmaları, tarama testleri ve grup zekâ testleri kullanıldığı çok boyutlu ve aşamalı bir süreç önermiştir.”

 

Metinden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

2 / 10

“Aday gösterme aşaması, isminden de anlaşılacağı gibi öğrencinin özel yetenek tanısına henüz aday olduğu aşamadır. Öğrencinin kendisi, akranları, annesi, babası, öğretmenleri aday gösterme aşamasında rol alabilirler.”

 

Özel yetenekli çocuğu aday gösterme aşamasında -daha nesnel davranma ve sağlıklı bilgiler sunma açısından değerlendirildiğinde- hangisinin daha objektif davranabileceği söylenebilir?

3 / 10

“Özel yeteneklilerin tanılanması sürecinde çocuğun kendisi, ailesi, akranları, öğretmenleri, özel eğitim uzmanları gibi pek çok paydaş rol alabilir. Paydaşlar tanılama sürecinde hata yapmamaya, programla uyumlu ve güvenilir araçlar kullanmaya, alana özgü değerlendirmelere, tanılama zamanına, zorluk düzeyine dikkat etmelidir. Tanılamanın özellikle ölçme kısmında daha çok alan uzmanları rol alsa da sürecin tamamında ……………………………… önemi büyüktür.”

 

Bilimsel açıdan düşünüldüğünde metindeki boşluğa gelebilecek kelime aşağıdakilerden hangisidir?

4 / 10

Aşağıdakilerden hangisi özel yeteneklilerin tanılanmasında öğretmenlerin dikkat etmesi gerektiği ilkelerden değildir?

5 / 10

Farklılaştırma farklı boyutlarda yapılabilir. Kazanımlara aynı veya başka bir disiplinden eklemeler yapılması, üst sınıflardan kazanımlar çekilmesi içeriği farklılaştırılabilir. Öğrencilerin bir etkinlikte U düzeniyle veya kümeler şeklinde oturmalarını istemek, etkinliğin ilerlemesini tamamen etkileyebilecek bir farklılaştırmadır. Dersle ilgili bir geziye gidilmesi veya derse bir konuk davet edilmesi de farklılaştırmalara örnektir. Öğrencilerin yazılı teslim edecekleri ürünlerini birer afiş veya poster şeklinde hazırlamaları da çıktıları farklılaştırabilir.

Özel yeteneklilerin eğitimi alanındaki farklılaştırmaları farklı boyutlarda görmenin mümkün olduğu anlaşılmıştır. Bu öğrencilerle gerçekleştirilen eğitsel uygulamalar yaygın olarak ……………, ………………….. ve …………………. başlıklarında toplanır.”

Yukarıdaki metinde bulunan boşluklara aşağıdaki kavramlardan hangileri getirilmelidir?

6 / 10

“Özel yeteneklilerin eğitimlerinde öğretim programının kendisini ve eğitim olanaklarını çeşitlendirerek eğitim öğretim süreci normalin ötesine taşınabilir. İçerik transferi, müfredat daraltma, bağımsız çalışma, öğrenme merkezleri, saha gezileri ve okul sonrası programlar buna örnek olarak verilebilir. Özel yetenekli öğrenciler için hazırlanmış programlarda en sık tercih edilen farklılaştırma stratejisidir.”

Metinde sözü edilen ve özel yetenekliler için başvurulması gereken farklılaştırma türü aşağıdakilerden hangisidir?

7 / 10

“Bir eğitim programının çeşitli uyarlamalarla normal süresinden daha önce tamamlanmasıdır. Özel yetenekli bireylerin eğitiminde özellikle akademik anlamda oldukça etkilidir. Bu stratejinin okula erken başlama, sınıf atlama, üstten ders alma, sınavla ders geçme gibi öğrencinin özelliğine göre seçilebilecek türleri vardır. Uygulama için özel yetenekli öğrencinin hazır ve istekli olmasına dikkat edilmelidir.”

Metinde sözü edilen ve özel yetenekliler için başvurulması gereken farklılaştırma türü aşağıdakilerden hangisidir?

8 / 10

Serdar öğretmen farklılaştırma yaparken birkaç stratejiyi birlikte kullanmaktadır. Ayrıca hızlandırma, zenginleştirme ve gruplama yaparken bazı önemli noktalara da dikkat etmektedir.”

 

Buna göre, aşağıdakilerden hangisini yaptığında Serdar öğretmen uyarıyla karşılaşacaktır?

9 / 10

“Türkiye’de özel yeteneklilere eğitim veren kurumların çıkışı 1960’lı yıllara kadar gitmektedir. Türdeş sınıf denemesi şeklinde başlatılan çalışmalar kısa sürmüş; 1990’lı yıllardan itibaren yeniden bu öğrencilere yönelik eğitim kurumları açılmaya başlanmıştır. Günümüzde özel yeteneklilere yönelik eğitim veren kurumlar, okullardaki programlar ve okul sonrası programlar olarak ikiye ayrılabilir. Okul boyutunda genel olarak lise düzeyinde eğitim verilmektedir. İlkokul ve ortaokul düzeyinde ise özel yetenekliler için açılan destek eğitim odalarının sayıları artmaktadır. Okul sonrası programlar ise Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM), üniversiteler bünyesinde yürütülen programlar ve bazı özel yetenek programlarıdır.”

 

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de özel yeteneklilere eğitim veren okullardan değildir?

10 / 10

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki özel yetenekli öğrencileri normal eğitim programlarından arta kalan zamanlarda eğiterek potansiyellerini geliştirmek amacıyla geliştirilen ………….. modeli okul sonrası uygulamalara iyi bir örnektir.”

Metindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

 

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

 

Testleri hazırlayan EYÜP  öğretmenimize teşekkür ederiz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.