Dolar 34,2020
Euro 37,1152
Altın 2.981,85
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 11 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 11 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com
1 Temmuz 2023 02:34
246

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 11 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

 

0
Oluşturuldu Yazan uzmanogretmenim2023

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 11 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 11 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

1 / 10

“Gözün yapısında oluşan zedelenmeye bağlı olarak gözün görme işlevini gerçekleştirememesi durumuna görme yetersizliği denir. Görme yetersizliği olan öğrenciler, az gören ve kör olarak sınıflandırılabilir. Bu kavramları eğitsel açıdan ele alırsak az gören öğrenciler, yardımcı araçlar kullanarak ya da kendileri için yapılan çeşitli uyarlamalarla öğrenme süreçlerinde görme potansiyellerini kullanabilirler. Kör olan öğrenciler ise yardımcı araçlarla dahi materyalleri okuyamazken öğrenme süreçlerini ancak dinleyerek ve dokunarak sürdürebilirler.”

 

Buna göre görme yetersizliği olan öğrencilere ilişkin aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

2 / 10

“Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik nitelikli özel eğitim hizmetlerinin sunulması için öğrencilerin ilgilerinin, gereksinimlerinin ve çeşitli alanlardaki eğitsel performanslarının ortaya konmuş olması gerekmektedir. Öğretim programını takip etmede güçlük yaşayan öğrencilerin fark edilmesi değerlendirme sürecinin başlangıcını oluşturur. Öğrenci hakkında bilgi toplama ve toplanan bu bilgilerden bir yargıya varma süreci genel olarak ‘değerlendirme’ olarak tanımlanmaktadır. Değerlendirme; tarama, tanılama, yerleştirme, bireyselleştirilmiş eğitim plânı (BEP) geliştirme ve izleme gibi amaçlarla yapılmaktadır.”

 

Buna göre Rehberlik ve Araştırma Merkezine yönlendirme süreciyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

3 / 10

“RAM’a yönlendirmenin ikinci aşamasında bu öğrenciler için gönderme öncesi süreç uygulanır. Gönderme öncesi süreç, hastanelere ve rehberlik araştırma merkezine yönlendirme yapmadan önce öğretmenin eğitim ortamında çeşitli düzenlemeler yapması ve bu düzenlemeler sonrasında öğrencinin eğitim faaliyetlerine katılımının artıp artmadığını değerlendiren bir işleyişe sahiptir.”

 

Buna göre, bu sürecin yürütülmesindeki en önemli ve nihaî amaç aşağıdakilerden hangisi olabilir?

4 / 10

“RAM’a yönlendirmede ‘gönderme öncesi’ süreçte öğretmenlerin yapacakları iş ve işlemler birkaç basamakta ele alınabilir.”

 

Aşağıdakilerden hangisi gönderme öncesi uygulanması gereken basamaklardan değildir?

5 / 10

“Bilgi toplama basamağında öğrenci hakkında toplanan ve kaydedilen tüm bilgiler, müdahale programı hazırlama sürecinin temelini oluşturur. Öğretmenler bu bilgilerden yararlanarak öğrenci için müdahale programı hazırlar. Hazırlanan müdahale programında mutlaka öğrenciye özgü uyarlamalara yer verilmelidir.”

 

Buna göre müdahale programı hazırlama aşamasında aşağıdaki hangi uyarlamalara yer verilmez?

6 / 10

 (I)Öğrencinin güçlük yaşadığı gelişim alanlarına ve bu alanlarda sergilediği performansa yer verilir.

(II)Öğrencinin güçlük yaşadığı alanların nerede, ne zaman ve hangi etkinlikler sırasında ortaya çıktığına yer verilir.

(III)Öğrencinin güçlük yaşadığı alanlara ilişkin yapılan uyarlamalara, uygulanan müdahalelere ve stratejilere yer verilmez.

(IV)Müdahale programının oluşturulması, uygulanması ve izlenmesinde sorumlu olan kişilere yer verilmez.

(V)Başarılı ve başarısız olan müdahalelere ilişkin açıklamalara yer verilir.

Öğrenciyi değerlendirecek uzmanlara -öğrenci hakkında daha fazla bilgi sağlamak ve daha doğru kararlar vermelerine yardımcı olmak için- gönderilen raporda bulunması gereken bilgilere ilişkin yukarıdaki cümlelerin kaçında yanlış bilgi verilmiştir?

 

7 / 10

“İster yatılı ister gündüzlü olsun özel eğitim okulları ayrıştırılmış eğitim ortamları olarak kabul edilmektedir. Çünkü burada eğitim gören öğrencilerin tamamı özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerdir. Bu eğitim ortamları, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için düzenlenmiş özel bir çevrede, özel olarak yetişmiş personelle, öğrenci gereksinimleri dikkate alınarak oluşturulan program ve materyallerle öğrencinin gelişiminin daha iyi karşılanacağı görüşünden hareketle açılmıştır. Ayrıştırılmış eğitim ortamları farklı nedenlere bağlı olarak çeşitli sınırlılıklara sahiptir.”

Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu sınırlılıklardan değildir?

8 / 10

“Kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarının başarıya ulaşması birçok etkene bağlıdır.”

Aşağıdakilerden hangisi bu etkenlerden değildir?

9 / 10

Alanyazında kaynaştırma/bütünleştirme başarısını etkileyen en önemli etkenlerin başında …………………….in geldiği görülmektedir.”

Metindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

10 / 10

“Özel eğitim ihtiyacı olan her öğrenci için yerleştirildikleri eğitim ortamında oluşturulması yasal bir zorunluluktur. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin takip ettikleri eğitim programı temel alınarak öğrencinin gelişim özellikleri, eğitsel gereksinimleri ve performans düzeyleri doğrultusunda hedeflenen amaçlara ulaşmaya yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren bireye özgü program olarak tanımlanmaktadır.”

Metinde tanımı yapılan ya da özellikleri verilen programın adı nedir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

 

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

 

Testleri hazırlayan EYÜP  öğretmenimize teşekkür ederiz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.