Dolar 34,2020
Euro 37,1152
Altın 2.981,85
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 5 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 5 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com
1 Temmuz 2023 02:19
221

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 5 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

 

0
Oluşturuldu Yazan uzmanogretmenim2023

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 5 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 5 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

1 / 11

“……………….. bir ölçme aracı, aynı özellikle ilgili olarak arka arkaya yapılan ölçmelerde yaklaşık olarak aynı sayısal sonucu verir; diğer bir ifadeyle bir test, aynı gruba iki ya da üç kez uygulandığında gruptaki her bir kişi bütün uygulamalarda yaklaşık olarak aynı puanı almalıdır. Bir testin ölçmek istediği özelliği ölçebilmesi için o testin söz konusu olan özelliği kararlı olarak ölçmesi gerekir.”

Metinde boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

2 / 11

Güvenilirlik katsayısı 0 ile 1 arasında değişir. Güvenilirlik katsayısı için alanyazında genellikle ……. ve üstü ölçüt kabul edilir. Ancak bu değerin de çok yüksek bir değer olmadığı, 0.70-0.80 arası güvenilirliğin ancak ön bilgi elde etmek amacıyla kullanılabileceği ifade edilir. Genel yetenek gibi bilişsel özellikleri ölçen testlerde güvenilirlik katsayısının 0.90 ve üzerinde olması arzu edilir.”

 

Metinde boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

3 / 11

Güvenilirlik, genellikle birden çok uygulamaya dayalı ve tek uygulamaya dayalı yöntemler başlıkları altında ele alınır.”

 

Aşağıdakilerden hangisi güvenilirliği ölçen tek uygulamaya dayalı yöntemlerden değildir?

4 / 11

Bu yöntem ile test güvenilirliğini test etmek için bir test, aynı gruba, belli bir zaman aralığıyla iki kez uygulanır. Daha sonra bireylerin birinci uygulamadan aldıkları puanlarla ikinci uygulamadan aldıkları puanlar arasındaki korelasyon hesaplanır. Elde edilen korelasyon katsayısına kararlılık (devamlılık/istikrarlılık) katsayısı adı verilir.”

 

Metinde sözü edilen ve güvenilirliği iki kez ölçen uygulama aşağıdakilelerden hangisidir?

5 / 11

Test-tekrar test yöntemiyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

6 / 11

İki uygulamaya dayalı yöntemlerde güvenilirliğin kararlılık’ boyutu öne çıkar. Güvenilirliğin bir boyutu da testin ‘tutarlılığı’dır. Tek uygulamaya dayalı güvenilirlik sorgulama yöntemleri ile ‘Test kendi içinde tutarlı bir bütün oluşturur mu?’ sorusuna yanıt aranır. Bu nedenle bu yöntemlerin tümünden elde edilen katsayı ‘iç tutarlılık katsayısı’ olarak adlandırılır.”

Buna göre aşağıdaki yöntemlerden hangisinde ‘iç tutarlılık katsayısı’ öne çıkmaz?

7 / 11

“Bu yöntemle güvenilirliği tahmin etmede uygulanmış bir test iki eşdeğer yarıya bölünür ve bireylerin iki yarıdan aldıkları puanlar arasındaki tutarlılık incelenir. Buradaki en temel sorunlardan biri testin iki eşdeğer yarıya nasıl bölünmesi gerektiği ile ilgilidir. En sık başvurulan yöntemler: a) ilk yarı ve son yarı b) tek ve çift ve c) rastlantısaldır.

İlk ve son yarı yöntemi her test için uygun değildir. Maddeler basitten zora doğru sıralanmış, konu içeriklerine ya da faktörlere göre kümelenerek yerleştirilmiş ve madde sayısı çok fazla ise uygun değildir.”

Hakkında bilgi verilen ve “iç tutarlılık katsayısını” belirleyen yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

8 / 11

“Testin kendi içinde tutarlı bir bütün oluşturup oluşturmadığı ile ilgili bilgi verir. Bu nedenle her iki yöntemle de testin iç tutarlılığı değerlendirildiğinden bu yöntemlerden elde edilen katsayıya iç tutarlılık katsayısı adı verilir.

Bu yöntemlerle güvenilirlik kestirimi, puanlamanın kategorik olduğu ölçme araçları için uygundur. Puanlamanın kategorik olması, doğru yanıtlara 1 puan, yanlış ve boş bırakılan maddelere 0 puan vererek puanlamanın yapıldığı ya da maddenin yanıtının iki seçenekli verildiği durumlardır. Eğer testteki maddeler farklı ağırlıklarla puanlanmışsa ya da test puanları şans başarısı için düzeltilmişse bu formüller kullanılmaz.”

Hakkında bilgi verilen ve “iç tutarlılık katsayısını” belirleyen yöntem/ler aşağıdakilerden hangisidir?

9 / 11

“Eğer ölçme aracının puanlaması çok kategorili ise KR20 ile aynı mantık üzerine kurulu ……………………… hesaplanır. Elde edilen katsayının ismi yine iç tutarlılık katsayısıdır. Derecelendirme ölçekleri puanlamanın çok kategorili (1-2-3-4 gibi) olduğu araçlara örnek verilebilir.”

“İç tutarlılık katsayısını” belirleyen ve boşluğa getirilmesi gereken yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

10 / 11

Güvenilirliği ve geçerliliği artırmayla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

11 / 11

“Maddelerin dil bilgisi kurallarına uygun, açık ve anlaşılır yazılması belki de güvenilirliği en çok artıran etmenlerden biridir. Bu koşul sağlanmadığı takdirde diğer koşulların çok fazla önemi olmayabilir. İyi madde yazarı olmanın temel özelliklerinden biri de ana dilini iyi kullanma becerisidir.”

Buna göre aşağıdakilerden hangisi güvenilirliği en çok etkileyen durumdur?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

 

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

 

Testleri hazırlayan EYÜP  öğretmenimize teşekkür ederiz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.