Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Konu Testi 1 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Konu Testi 1 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com
1 Temmuz 2023 01:51
366

Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Konu Testi 1 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

 

0
Oluşturuldu Yazan uzmanogretmenim2023

Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Konu Testi 1 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Konu Testi 1 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

1 / 10

Eğitim programının ne olduğu konusunda alanyazında çok sayıda tanıma rastlamak mümkündür. Eğitim programının temel sorunları üzerine değinen ve bu konuyla ilgili 1918 yılında ilk kitabı yazan Bobbit (2017), Latince ‘yarış alanı’ ve ‘yarış’ anlamından yola çıkarak eğitim programını ‘çocuk ve gençlerin yetişkin yaşamında yapılması gereken şeyleri iyice yapabilme becerisi geliştirmek ve her açıdan yetişkinlerin olması gerektiği gibi olmak için yapmaları ve deneyimlemeleri gereken şeylerin toplamı’ biçiminde ele almıştır.”

Yukarıdaki metinden, aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?

2 / 10

Tyler (1948) eğitim programını, geçmişte ya da şu andaki uygulamalar ile bilimsel ve kuramsal çalışmalardan elde edilen amaçlar doğrultusunda biçimlenmiş öğrenci yaşantılarının bütünü olarak tanımlamıştır. English’e (1992) göre program, okul ya da okul sistemi içinde en azından öğretmenlerin öğrencilere öğretmesi gereken içeriği ve kullanabilecekleri yöntemleri içeren bir doküman ya da plândır. Posner (2004) ise hem öğretmene hem de değerlendirme sürecine karar vermeye olanak sağlayan öğrenme ürünleri dizisi olarak ele almaktadır. Ornstein ve Hunkins (2009) ise eğitim programını kendine özgü temelleri, bilgi alanları, araştırma yaklaşımları, kuramları, ilkeleri ve uzmanları olan bir çalışma alanı olarak tanımlamışlardır.”

Yukarıdaki metne göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

3 / 10

Programı tanımlama çabalarının çeşitliliği yanında kimi zaman ne olduğuna ilişkin yorumlamalarda da bulunulduğu söylenebilir.”

Aşağıdakilerden hangisi eğitim programına ilişkin yapılan yorumlardan biri değildir?

4 / 10

Eğitim programı ile ilgili yapılan tüm tanımlar, eğitim programının sınırları çizilmesi ….. bir kavram olduğunu göstermektedir.”

Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

5 / 10

Tanımlardaki çeşitlilik ve farklılığa karşın birtakım ortak noktaların olduğu görülmektedir. Bu ortak noktalara bakıldığında ……….. programının bir amaç dizisini, bu amaçların kazandırılmasını sağlayacak içeriği, içeriği kazandırmak için kullanılacak etkinlikleri ve öğrenme çıktılarını belirleyecek değerlendirme etkinliklerini kapsayan; öğrenme-öğretme sürecini yönetecek olan öğretmenlere yol gösteren bütüncül bir sistem olduğu görülmektedir.”

 

Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

6 / 10

  • Amaç/Hedef (Niçin?)
  • İçerik(Ne?)
  • Süreç(Nasıl?)
  • Ölçme ve Değ.(Ne Kadar?)
  • Mekân(Nerede?)
  • Yukarıdakilerden hangisi eğitim programının ögelerinden değildir?

7 / 10

Maslow’un da belirttiği gibi bireyleri güdüleyen en temel şey …………………………….dir ve dolayısıyla bu …………………………….. programların geliştirilmesi sürecine kaynaklık eder. Ancak bu sadece bireylerin ya da öğrenenlerin ……………………………..i ile sınırlı bir süreç değildir. Toplumun, konu alanının, uygulayıcıların, doğanın ………………………….i de söz konusudur. Bu, zaman alıcı, maliyetli ve yorucu bir süreçtir. Burada bir anlamda beklenenlerle var olanların bir karşılaştırması yapılır. Bunun için plânlama yapılması, verilerin toplanması, analiz edilmesi ve raporlanması gerekir. Bunun için testler, konuyla ilgili raporlar, ölçekler, görüşme ve gözlemler kullanılabilir.”

Yukarıdaki metinde boşluğa getirilmesi gereken ve programların geliştirilmesi sürecine kaynaklık eden en temel şey nedir?

8 / 10

  • I- Resmî program, resmî metinlere uygun olan programdır.
  • II-Uygulamadaki program, uygulanan progamdır.
  • III- Örtük program, resmî program kapsamında öğretilen programdır.
  • IV- Test edilen program, denetlenen , ölçülen öğrenmeleri kapsayan programdır.
  • Yukarıda kısaca tanıtılan program türlerinden hangisinin açıklaması yanlış yapılmıştır?

9 / 10

“…………………………….., en genel tanımıyla bir karar verme sürecidir. Program …………………………….de de anahtar sözcük ‘karar verme’dir. Bu karar verme süreci birtakım sorulara yanıt aranmasını gerektirir. Barnes (1992: 177) bu soruları şu şekilde açıklamaktadır: ‘Ne değerlendirilecek? Niçin ve nasıl değerlendirilecek? Kim / kimin için değerlendirilecek? Nerede değerlendirilecek? Ne zaman değerlendirilecek?’ Bu sorulardan her birine verilen yanıtlar, programın etkililiğini belirlemede önemli bilgiler sağlar.”

Yukarıdaki metinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

10 / 10

I•Hedefe Dayalı Değerlendirme: Bu yaklaşım, programın hedeflerinin belirlenmesi ve bu hedefler doğrultusunda gerçekleşen çıktıların değerlendirilmesini temel almaktadır.

II•Yönetime Dayalı Değerlendirme: Bu yaklaşım, yöneticilere ya da program liderlerine bilgi sunmaya odaklanan bir nitelik taşır.

III•Uzman Odaklı Değerlendirme: En eski ve en çok kullanılan yaklaşımlarından biridir. Programın niteliğine o program konusundaki uzman ya da uzmanların karar vermesine odaklıdır.

IVTüketici / Yararlanıcı Odaklı Değerlendirme: Bu yaklaşım eğitim programları, çalıştaylar, hizmet içi eğitimler, eğitim materyalleri gibi ürün ve hizmetler hakkında bilgi toplamakla yükümlü birey ya da bağımsız kuruluşlar tarafından geliştirilen ve desteklenen bir yaklaşımdır. Dolayısıyla geliştirilecek ürün ve hizmetlerden yararlananların değerlendirme pozisyonunda olmasına dayanır.

VKatılımcı Odaklı Değerlendirme: Bu değerlendirme yaklaşımında paydaşların, bir diğer deyişle programla ilgisi olanların değerlendirmeye yardım etmek üzere sürece katılması söz konusudur

Program değerlendirmeye ilişkin yukarıda verilen bilgilerden kaç tanesi doğrudur?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

 

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

 

Testleri hazırlayan EYÜP  öğretmenimize teşekkür ederiz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.