Dolar 34,2867
Euro 37,2083
Altın 2.979,97
BİST 9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 14 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 14 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com
1 Temmuz 2023 02:36
270

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 14 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

 

0
Oluşturuldu Yazan uzmanogretmenim2023

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 14 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

Özel Eğitim ve Rehberlik Konu Testi 14 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

1 / 10

“Öğretimin bireyselleştirilmesi, sadece öğretmenin yapacağı öğretimlere yönelik değildir, aynı zamanda öğrenciden beklenen görev ve sorumluluklarda da uyarlama yapılması gerekir. Bu kapsamda Selim öğretmen, her öğrenciye aynı ödevi vermek yerine öğrenci ihtiyaçları doğrultusunda ödev içeriklerini değiştirmekte, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerine aynı zorluk ve uzunlukta ödevler vermemekte, bu öğrencilerin özellikleri çerçevesinde daha basit düzeyde ödevler vermektedir.”

Buna göre Selim öğretmen, işleyişle ilgili düzenlemeler bağlamında hangi öğretim uyarlaması yapmıştır?

2 / 10

Serkan öğretmen, sınav sorularını hazırlarken öğrencilerin performans düzeyini dikkate almakta, sınav süresini özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri için daha uzun tutmaktadır. Öğrencilerine en uygun sınav türünü seçerken yetersizlik durumuna göre seçim yapmakta, az gören öğrencisi Hatice’ye sözlü sınav uygulamakta, konuşma bozukluğu olan Ali’ye yazılı sınav yapmakta, ince motor becerileri zayıf olan Murat’a çoktan seçmeli soru sormaktadır.”

Buna göre Serkan öğretmen, işleyişle ilgili düzenlemeler bağlamında hangi öğretim uyarlaması yapmıştır?

3 / 10

“Özel yetenek kavramının tanımı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan özel yetenekli bireyler strateji ve uygulama plânında ‘Özel yetenekli birey zekâ, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi, motivasyon veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren bireydir.’ şeklinde yapılmıştır.”

Tanıma göre özel yetenekli bireylerin aşağıdaki özelliklerden hangisini taşıması şart değildir?

4 / 10

19. yüzyılda Terman üstün zekâlıları, standart zekâ ölçeklerinde ilk %1’lik dilime girenler olarak ele almış ve üstün zekâyı, zekâ testi puanıyla ilişkilendirmiştir. 20. yüzyılda dikkat çeken Marland Raporu’nda ise üstün zekânın birden fazla alanda görülebileceği vurgulanmıştır.”

Buna bağlı olarak özel yetenekle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

5 / 10

“Özel yetenekle ilgili çalışmalar ele alındığı disiplinden, bilim insanından, çalışılan zamandan ve toplumdan etkilenebilir. Bu kavramı toplumsal açından ele alan kuramlar olduğu gibi, bileşenlerine ayıran kuramlar da vardır. Özel yetenek konusunda ilk akla gelen temel kuramlardan biri Renzulli (1978) tarafından ortaya konmuştur. Bu kuram özel yeteneğin bazı bileşenlerden oluştuğunu öne sürer. Bunlar ortalama üstü yetenek, yaratıcılık ve motivasyondur. Bireyde bu bileşenlerin biri eksik olursa özel yetenek ortaya çıkamaz.”

Yukarıdaki metinde hakkında bilgi verilen özel yetenek kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

6 / 10

Sternberg ve Zhang (1995) tarafından ortaya konan Beşgen Kuramı, özel yeteneğin ortaya çıkması için bazı ölçütlerden bahseder. Onlara göre, birini özel yetenekli olarak tanımlamak için şu beş ölçüt karşılanmalıdır:

 

  • Mükemmellik
  • Nadirlik
  • Kanıt
  • Üretkenlik
  • Değer

 

Hakkında bilgi verilen özel yetenek kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

7 / 10

“İsminden de anlaşılacağı gibi tam netleşmemiş bir yapıdan bahseder. Aslında pek çok özel yetenek kuramının isminde geçmese bile onlarda da bu karmaşa hissedilmektedir. Sak (2021) tarafından ortaya konan kurama göre özel yetenek âdeta sınırları olmayan bulutsu bir yapıdadır. Kuramda yetenek gelişimi sürecinde hem bileşenlere hem de gelişime değinilmiştir. Kuramın ana bileşenleri yatkınlık, uyarıcı koşul ve etkileşimdir.”

Hakkında bilgi verilen özel yetenek kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

8 / 10

“Gagne, özel yetenek çalışmalarında üstün zekâ ve üstün yetenek kavramlarının ayrı ayrı tanımlanabileceğini iddia etmiştir. Kuramında üstün zekânın üstün yeteneğe dönüştüğü ve bu süreçte öğrenme-uygulama, katalizörler ve şans boyutlarının da rol aldığını belirtmiştir. Kuramına göre üstün zekâ doğuştan var olan mental ve fiziksel alanlara ait yetenekleri ifade etmektedir. Mental alanlar; bilişsel, yaratıcı, algısal ve sosyal becerileri ifade eder. Fiziksel alan ise spor ve müzik gibi alanlarda görülen becerileri içerir. Üstün yetenek ise doğuştan var olan üstün zekânın sistematik bir eğitim ve öğrenme süreci ile yeteneğe dönüşmüş hâlidir.”

Hakkında bilgi verilen özel yetenek kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

9 / 10

“Özel yeteneklilerin karakteristik özelliklerini belli listelere sığdırmak çok doğru olmayabilir. Ancak özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen özellikleri bilmek, özel yetenek potansiyeli taşıyanları belirlemede yardımcı olabilir.”

 

Yusuf’un özel yetenekli bir çocuk olduğunu düşündüğümüzde aşağıdaki yargılardan hangisi Yusuf’un özel yetenekli çocuk olduğunu göstermez?

10 / 10

(I)Asenkronize gelişim gösterme

(II)Duygusal açıdan hassas olma

(III)Meraklı olma, çok soru sorma

(IV)Yaşından ileri düzeyde mizah yeteneği olması

(V)Mantık, muhakeme gibi becerilerde geç ve yavaş gelişim gösterme

(VI)Mükemmeliyetsizlik eğilimi gösterme

(VII)Sosyal, toplumsal olaylara, evrensel değerlere karşı duyarsız kalma

 

Özel yetenekli çocuklarla ilgili yukarıdaki önermelerden hangisinde yanlış bilgi verilmiştir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

 

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

 

Testleri hazırlayan EYÜP  öğretmenimize teşekkür ederiz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.