Dolar 34,2867
Euro 37,2083
Altın 2.979,97
BİST 9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1856561301011455"
     crossorigin="anonymous"></script>

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 9 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 9 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com
1 Temmuz 2023 02:23
428

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 9 – Eyüp Hoca – uzmanogretmenim.com

Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

 

0
Oluşturuldu Yazan uzmanogretmenim2023

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 9 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

Ölçme ve Değerlendirme Konu Testi 9 - Eyüp Hoca - uzmanogretmenim.com

1 / 16

“Test İstatistikleri, ölçme işlemi sonucunda bireylerin toplam puanları üzerinden hesaplanan istatistiklerdir.

 

Aşağıdakilerden hangisi eğitimde en sık istatistiklerden değildir?

2 / 16

“Bu istatistik türünün bileşenleri; aritmetik ortalama, medyan (ortanca) ve moddur. Bu üç istatistiğin de temel işlevi bir puan dizisindeki merkezi bulmaktır. Bunu hesaplamak ne işimize yarar? Ne tür kararlar almamızı sağlar? Örneğin ortalama, grubun başarısı (ya da hangi özellik gözleniyorsa) hakkında kabaca da olsa fikir yürütmemizi sağlar. Söz gelimi ortalama 53 olursa grup başarı düzeyi açısından vasat, 82 olursa başarılı, 27 olursa başarı düşük vb. değerlendirmeler yapılabilir. Üstelik bazen bu ölçülerden herhangi biri ölçüt olarak kabul edilerek değerlendirme (bağıl) yapılabilir. Ancak bu istatistikler ile grup hakkında sınırlı değerlendirmeler yapılabilir.”

 

Yukarıda sözü edilen test istatistik yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

3 / 16

Bu istatistik türünün bileşenleri; ranj (dizi genişliği), varyans, standart sapma ve çeyrek sapmadır. Grubun kabaca homojen ya da heterojen bir özellik gösterip göstermediği, standart sapma örnek olarak verilirse değişkenliğin ortalama etrafında nasıl dağıldığını gösterir. Puanların değişkenliği, grup hakkında biraz daha ayrıntılı bir değerlendirme yapılmasını sağlar.”

 

Yukarıda sözü edilen test istatistik yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

4 / 16

“Grup hakkında bilgi elde etmemizi sağlayan bu istatistikler, genellikle histogramlar ya da çizgi grafikleri ile gösterilse de grubun dağılımı hakkında değerlendirme yapmamıza olanak sağlayan pek çok istatistik bulunmaktadır.”

 

Yukarıda sözü edilen test istatistik yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

5 / 16

“(I)Madde İstatistikleri, ölçme işlemi sonucunda bireylerin madde puanları üzerinden hesaplanan istatistiklerdir. (II)Eğitimde en sık kullanılan istatistikler madde güçlük indeksi, madde ayırt edicilik indeksi, madde güvenilirliği vb.dir. (III)Madde güçlük indeksi; maddenin kabaca zor mu, orta mı, kolay mı olduğunu gösteren bir istatistiktir. (IV)Madde güçlük indeksi 1’e yaklaştıkça maddenin zorlaştığı, 0’a yaklaştıkça kolaylaştığı anlaşılır. (V)0.50 civarı ise ortalama güçlükte olduğu biçiminde yorumlanır.”

 

Madde İstatistikleri ile ilgili yukarıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

6 / 16

“…Nihayetinde testin ortalama güçlüğü hesaplandığında 0.50 olması ideal durumdur. Pekâlâ, ‘Test zor ya da kolay olursa ne olur?’ Bir test zorlaştıkça dağılımın sağa çarpık, kolaylaştıkça sola çarpık olma olasılığı artar. Diğer bir ifadeyle grup başarı düzeyi açısından homojenleşmeye başlar ve homojen bir dağılımda testin bilenle bilmeyeni birbirinden ayırt etme gücü azalabilir ve güvenilirlik katsayısı düşebilir. Diğer bir ifadeyle ayırt ediciliği ve güvenilirlik katsayısı yüksek bir ölçme işlemi için öğretmen zor ve kolay sınavlardan ziyade orta güçlükte bir test hazırlamalıdır. Daha önce de açıklandığı gibi elbette testte kolay ve zor sorular olabilir.

 

Madde ayırt edicilik indeksi ise maddenin bilenle bilmeyeni ayırt edip edemediğine ilişkin bir istatistiktir. -1 ile 1 arasında değer alır ve genellikle alanyazında 0.30 ile 1 arası ayırt edici olarak nitelendirilir.”

 

Yukarıdaki metinden aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

7 / 16

“Bilgilerin bir araya toplanıp, doğru bilgilerin seçilip ardından seçilen bilgilerin doğru şekilde kullanılması, gerçek ya da tasarlanan bir durumda kullanılabilme yetisini ifade etmektedir.”

 

Tanımı yapılan kavram hangisidir?

8 / 16

“Beceriyle çok ilişkilendirilen ve birçok kaynakta bir beceri türü olarak ifade edilen bir yapıdır. Günümüzde dünyada önem atfedilen eğitim izleme araştırmalarından birisi olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programında (PISA) ölçülen özellikler ‘…………………….’ olarak tanımlanmaktadır. Özellikle belirli bir alanda ilgili doğru bilgileri bulma, bu bilgileri yanlış bilgilerden ayıklama, bunun için temel okuryazarlık becerilerini kullanma, ardından doğru bilgileri seçerek ve uygun analiz yöntemlerini kullanarak gerçek ya da tasarlanmış durumlarda kullanma becerisi olarak tanımlanmaktadır.”

 

Tanımı yapılan ve boşluğa getirilmesi gereken kavram hangisidir?

9 / 16

“Uluslararası izleme çalışmaları ne zaman, ne amaçla ortaya çıktı? Eğitim izleme çalışmaları, bugün çok popüler olmakla beraber aslında çok uzun süredir sahada olan uygulamalardır. Bugün birçok ulusal izleme araştırmasına temel teşkil eden ilk çalışmalardan biri ……. yılında gerçekleştirilen uluslararası matematik izleme çalışmasıdır. TIMSS’in de geliştiricisi olan kurum (IEA) tarafından gerçekleştirilen bu çalışma 1960’larda matematik üzerinde başlamıştır.”

 

Metne göre ilk çalışmalardan biri hangi yılda yapılmıştır?

10 / 16

Uluslararası izleme çalışmalarına ihtiyaç duyulmasının ve bu çalışmaların popüler olmasının sebeplerinden ilki nedir?

11 / 16

“1960'lı yıllarda matematik alanı ile başlayan çalışmaların bugün kapsamı büyük ölçüde genişlemiştir. Örneğin PISA ile beraber değerlendirilen alanlar artmış; matematik, fen ve okuma becerileri üç ana alan olarak belirlenmiştir. Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırmasında (TIMSS) matematik ve fen, Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırmasında (PIRLS) ise okuma becerileri değerlendirilmektedir. Ayrıca izleme çalışmalarının kapsamı günümüzde sosyal ve duygusal beceriler, vatandaşlık becerileri, yetişkinlik becerileri, dijital okuryazarlık gibi çok farklı alanları da içerecek şekilde genişlemiştir.”

 

Yukarıdaki metinden aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

12 / 16

PISA, TIMMS, PIRLS; 3,4,5;  OECD, IEA

Yukarıdaki kısaltmalar ve rakamlarla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

13 / 16

PISA, hangi yaş grubunu hedef grup olarak almaktadır?

14 / 16

PISA, TIMMS, PIRLS; 10, 15;  1995, 1999, 2000; okuma, fen, matematik

Yukarıdaki kısaltmalar ve rakamlarla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

15 / 16

Aşağıdakilerden hangisi beş faktörlü modeli oluşturan ana alanlar biri değildir?

16 / 16

“…Öncelikle bu çalışma neden önemlidir ve nasıl bir fark yaratmaktadır? Birinci olarak tümüyle sosyal ve duygusal beceriler dikkate alınıyor ki bu diğer tüm izleme araştırmalarından en önemli farkıdır. İkincisi 10 ve 15 yaş grupları ayrı ayrı ele alınmaktadır ki duyuşsal özellikler, sosyal ve duygusal özellikler yaşa bağlı olarak, özellikle de ergenlik dönemine bağlı olarak önemli değişimler gösterebilmektedir. Ergenlik sürecini de içerecek şekilde iki ayrı yaş düzeyinin dikkate alınması bu becerilerin nasıl değiştiği hakkında önemli çıkarımlar sağlamaktadır. Üçüncüsü ölçümler, dünyanın farklı bölgelerinde kabul gören beş faktörlü kurama dayalı olarak (Big five modeli) yapılmaktadır.”

Sözü edilen uluslararası izleme çalışması hangisidir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

 

Bizi instagramdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi facebooktan takip etmek için tıklayınız.

Bizi twitterdan takip etmek için tıklayınız.

Bizi youtubedan takip etmek için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

 

Testleri hazırlayan EYÜP  öğretmenimize teşekkür ederiz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.